Страници

петък, 9 август 2019 г.

Суши - строгопостно


Необходими продукти:
1 ч.ч. ориз
3 бр. кори нори
1 бр. краставица
1 бр. авокадо
захар - за овкусяване на ориза
бял оцет (например ябълков) - за овкусяване на ориза
соев сос

Начин на приготвяне:
Оризът се измива хубаво от нишестето. Това става, като се сложи в тенджерка, залее се с вода и внимателно се разбърква с лек натиск. Дланта е върху ориза. Водата се сменя 3-4 пъти, докато спре да побелява. Аз го измих в гевгир, но не дава толкова добър резултат.

Сварява се в неподсолено вода, защото соевият сос е много солен. Съотношението е 1:2,5. Слага се в кипяща вода на максимална степен на котлона и се захлупва. Веднага се намалява на най-ниската степен. Вари се 15 минути на слаб огън. Котлонът се изключва. Капакът не се вдига! Престоява още 15 минути под капак. Подходящ е ориз с кръгли, не продълговати зрънца и високо съдържание на нишесте. Моят е Балдо.

Вареният ориз се овкусява с оцета и захарта, охлажда се и се разстила на тънък равен слой върху корите нори. В единия край се слагат ивички краставица и авокадо. Ако нямате опит с авокадото, уточнявам: трябва да е много добре узряло, да е омекнало. Продават специални подложки за навиване на суши, но те не са задължителни. Важното е пълнежът да не е твърде много и да се навие стегнато рулцето. След това се нарязва на парчета. Соевият сос се сипва в купичка. Взима се рулце суши, топи се в соевия сос и се хапва.

Следващия път ще го направим заедно с децата, макар че на тях не им допадна много вкусът. Но с новите неща е така, трябва време, за да привикнат децата понякога.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!