За тестото:
200 мл вода
5 гр пресована мая
1,5 ч.л. сол
350 гр брашно
Обикновено приготвям двойна доза и държа тестото в хладилника. С половината приготвям закуска сутринта, с другата половина нещо за следобедна закуска. Преди да прибера втората половинка от тестото, го премесвам.
За пълнежа:
Около 8 с.л. маслини (без костилки, нарязани)
Включва се фурната. Тестото се разделя на четири части. Всяка от тях се раздърпва колкото може по-тънко. В ютюб има клипчета как се прави дърпана баница. Кората се намазва с олио (2-3 с.л.), по средата се слагат 1/4 от маслините, така че да разделят кръгчето кора на два полукръга, прегъва се на две и се навива на рулце по диагонал. Рулцето се навива в тавата. Тавичката е с диаметър 25 см. Пече се в предварително загрята фурна на 250 градуса за около 10-15 минути.