Страници

вторник, 29 декември 2015 г.

Мързелив медовик

Ако, като мен, нямате време за меденки, но не искате да се отказвате от нещо вкусно, което да подслади празниците Ви, предлагам Ви да е този медовик.

Нужните продукти:

    За блата:
    100 г масло (или олио)
    2 яйца
    1 и 1/2  ч.ч. брашно (чашата=220 мл)
    1/2 ч.ч. захар
    2 - 3 с.л. мед
    1 ч.л. сода бикарбонат

     За крема:
     1 кофичка кисело мляко (2% масленост Русалка от 370 гр)
     1 бурканче конфитюр от сини сливи (200 мл)

Начин на приготвяне:
Включваме фурната на 180 градуса да загрява.
В метален съд смесваме меда и содата бикарбонат, слагаме съда на тих огън. Сместа трябва да започне да се пени и да придобие ярко жълт цвят (около 2 минути или малко повече). Дърпаме сместа от огъня и към нея постепенно прибавяме маслото и останалите продукти, като бъркаме много хубаво. Ако е нужно, връщаме сместта с маслото на огъня, за да се стопи и маслото.

Брашното се прибавя постепенно. Може да Ви се наложи да не използвате цялото количество брашно. Сместа се получава с консистенция на гъста заквасена сметана.

Сместа за блата се изсипва в тавичка с диаметър 25 см. Суровото тесто едва покрива дъното, но при печенето бухва.Печем на умерена фурна  в намаслена и поръсена с брашно тава за около 20 минути.
Готовността се проверява с дървена клечка.
Готовият блат се срязва на две. Мажем с крем по средата и отгоре. В идеалния случай престоява една нощ в хладилника, но е вкусна да се хапва и веднага.


Източник: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=376921.0

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!