Страници

неделя, 18 ноември 2012 г.

Строгопостни сладки

1500 гр брашно
550 гр захар
350 гр мед
600 гр ядки (едро нарязани или смлени)
300 гр сушени плодове
70 гр смлян плод анасон
7 - 10 гр кориандър
5 - 7 гр канела
щипка индийско орехче
3 суп. л. сода бикарбонат

Медът и захарта се стопяват на тих огън. Добавят се натрошените ядки, подправките и содата.

С тази смес и малко топла вода се замесва брашното. Евентуално се добавя допълнително брашно. Оставя се да престои малко, след което се правят малки стегнати топки (с размер на голям лешник) и се нареждат върху готварска хартия без мазнина, само овъргаляни в брашно. Може също да се разточи тестото и да се нареже на кубчета. Става доста бързо.
Пекат се на несилна фурна 180 градуса, 15 минути. Да се извадят макар и още меки, преди да покафенеят, само леко зачервени!

Допълвам с моите коментари:
Рецептата е вече изпробвана. Ще кача и снимка дружно да се посмеем на произведението ми. Имам да уточня няколко неща:
1. Внимавайте с водата. Ако стане по-течно тестото, сладките стоят като кексчета, отпускат се, бухват и залепват една за друга. Заприличват на милинка.
2. Дозата е огромна. По съвет на приятелката, която ми даде рецептата, направих с една трета от описаните продукти. Стига за две големи тави. Аз го опекох в една...
Отивам да снимам.
Воала!



Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!