петък, 24 октомври 2014 г.

Стихче за числата от 0 до 10

От  книгата "Изкуството да бъдеш  родител" на д-р Додсън.

0
здравата се  е  надула.
1  е  дълга чертичка
с клюмнала главичка.
2  е  кукичка
стъпила ей тукичка.
3
като  "З" напиши.
4 е дълга  чертичка
със свита  ръчичка.
5
си  има таке  и  шкембе  отпред.
6 е малко"о"
с щръкнало  ухо.
7  има  таке  на  главата
и  коланче по средата.
8  е куличка
от две нулички.
9  е  малко  "о"  с клепнало ухо.
10  се пише с  1  и  едно  голямо  "О".


Сензорна кутия

Ето как Йони от Америка и мама Иренка растат и се забавляват.



Кутийката се пълни с просо, ориз...  Може да се добавят животни, човечета, багерчета. Препоръчва се от скъпият на сърцето ми д-р Додсън за афективното и интелектуалното стимулиране на децата.

вторник, 7 октомври 2014 г.

Игри с карти

Тони е болен  и сега  е моментът да понаваксаме  с  домашното  обучение под  формата на игра.

Преди време бяхме на гости на родителите  ми, времето не  беше за  разходка, всички  игри ни  омръзнаха, но за  щастие, преди да се завихри поредната бурна игра с непредвидими  последствия, забелязах едно тесте  карти  на  етажерката. И  така си осигурихме малко мир и спокойствие, пък и започнахме да учим числата над пет.

И  така, първо вадим  асата, валетата,  дамите и поповете. След това обясняваме правилата  на играта. Ако детето не  познава добре числата,  ще се  наложи в началото да влезем в ролята футболен коментатор по радиото.

Ние играем следните   игри:


  • Война. Правила.Абсолютният  фаворит!  На практика играта  е безкайна. Помага да  научим   детето, че не бива да се стреми към победа на всяка  цена. Особено, ако се изкушава да поглежда картите  и да ги  наглася, така че  да  спечели.  Днес се  наложи да дръпна една реч на тема. "Защото те обичам, ще се радвам да  спечелиш." В началото  го питах:  "Ти какво  даде?  А аз? Кой  взима?"  Напоследък рядко  го проверявам. Само  шестиците  и деветките още го затрудняват. 
  • Саламче. Помага за развиването на наблюдателността. По някаква причина не ни харесва. Може би ще   е  по-интересна, ако върна асата и картите  с  картинки  в тестето. Правила: Картите се раздават като при Войната. Но се подреждат в колонка, като се застъпват леко, така че от всяка се вижда само каква е. Боите не са важни. Когато имаме втора карта от същия вид като тези в колонката, получаваме саламче от едната до другата еднаква карта. Играчът направил саламчето го събира и прибира под купчинката си с карти. Печели този, който е събрал най-много карти.
  • Кенеф. (Простете, но такова е името на играта.) https://sites.google.com/site/igriskarti/ose-igri-i-karti/pokrivce Напомня Микадо. Аз увеличих тръпката като въведох правилото по-голямата карта да носи повече точки. И така, с един куршум - два заека. Хем тренираме ловкостта, хем решаваме задачи тип "по-голямо, по-малко".
  • Сортиране по бои. Тази игра е подходяща и за по-малките, и за големите. Може да сортират по три начина. Купи, пики, т.н. разбъркано на четири купчинки. Или в редички по бои във възходящ ред и в низходящ ред.
  • Пасианс. http://worldofsolitaire.com Това е само работна идея. още не е изпробвано, но мисля, че ще е добре за упражняване подреждането в низходящ ред и наблюдателността.
  • Макао. Правила.  Любима игра от детството! Дано скоро пораснем за нея.
  • Глей си работата. Правила. Не съм от най-паметливите, но играта е забавна. Отново, ще почакаме още някоя година.
  • Още: Сто, трик "Фокус-мокус", Пексесо. Още: "Бонжур, мадам!" Кент - купе Магаре

събота, 4 октомври 2014 г.

Домашен пластелин и идеи от Крокотак у нас

Рецептата: http://krokotak.com/2012/08/za-domashniyat-plastilin-otnovo/ (Има още съвети как се съхранява и много идеи за майсторене!)

  • 1 чаша брашно,
  • 1/4 чаша сол,
  • 2 пакета лимонтозу (лимонена киселина)
  • 1 лъжица олио,
  • 1 чаша вода
  • 2 цветни сокче на прах (тип – STEPче ), които придават не само прекрасен цвят, но и мирис! ( може да се използват и бои за яйца, от тях не се цапат ръцете:)

Добавихме боя за яйца и аромати за сладкиши. Ммммм! Вкусно мирише. Но не се яде. ;)

Чудесен масаж за ръчичките, развиваме модерната фина моторика и творческия си усет, съчетаваме цветове и се забавляваме до насита. :D






четвъртък, 2 октомври 2014 г.

Моят пръв хляб с квас

Признавам, сложих и една щипка мая за застраховка, защото го пекох изцяло в хлебопекарната. Хлябът с квас е всичко което сте чували за него и няма как да си представите!!! Ммммммммммм! Плътен, без силноизразена кисела жилка (защото квасът е от бяло брашно), леко жилав, но пухкав. Последното важи само за белия, какъвто е моят. Бързам да го споделя, защото не съм сигурна, че ще мога да повторя резултата.





Извинявам се за ужасните снимки, но сме с бебе вкъщи.

Учих се тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=382463.0

Харесвам обясненията тук: http://www.kulinarno-joana.com/2014/03/bageti-ot-bialo-brashno-s-kvas/

А рецептата е тази: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=721326.msg28002013#msg28002013

300 мл вода
1 ч.л. сол
200 гр квас
500 гр брашно,
като може да е само бяло, само черно или смесено.

Програма за френски хляб, грамаж 1400 (максимален за машината).

сряда, 1 октомври 2014 г.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...