неделя, 26 май 2013 г.

Еволюция или сътворение?

- Мамо, как сме се родили?
- Произлезли сме от маймуната, детето ми.
- Татко, как сме се родили?
- Бог ни е създал, детето ми.
- Ама, мама каза, че сме произлезли от маймуната!!?
- Аааа, тя говори за нейната рода, а аз за моята.

сряда, 22 май 2013 г.

Негово Високопреосвещенство митрополит Николай за политическата обстановка

http://www.plovdivskamitropolia.bg/novini/902-pozitziya-na-negovo-visokopreosveshtenstvo-plovdivskiya-mitropolit-nikolai-vav-vrazka-s-politicheskata-obstanovka-v-balgariya.html


ПОЗИЦИЯ
НА
НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ПЛОВДИВСКИЯ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ ВЪВ ВРЪЗКА С ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В БЪЛГАРИЯ
    В глава трета на Евангелието от свети Марк има два знаменателни реда, в които Иисус казва: „Ако някое царство се раздели на части една против друга, това царство не може устоя; и ако някой дом се раздели на части една против друга, тоя дом не може устоя” /Марк 3:24- 25/. Велик е Божият промисъл, велико е Словото Божие, не мислите ли? Нашето царство в момента се е разделило на такива части, че няма как да не видим, че тук е намесен пръстът Божи. От гледна точка на Светата православна църква, в математическото подреждане на депутатските мандати в съотношение 120:120, както и в комбинациите между тях, които занимават медиите, аз много ясно разчитам Божията Воля. А тя е: никой човек или група не могат да бъдат самостоятелно господар на България! Всяка светска власт произхожда от Бога; Бог в момента НЕ даде властта никому. Тя е у него (както е у него по принцип) и той ще си я прибере в мига, в който прецени, че се налага . Надявам се, чувствате красотата и силата на императивното послание, което Бог отправя към нашите политици: „Или се споразумейте в името на народното добро, или ако разделените части тръгнат една против друга, това царство не може устоя. Този дом не може устоя.” Наистина Бог непрекъснато ни изпраща знаци и ни дава шансове. Стига да можем да разчитаме знаците и да приемаме шансовете със смирение. Наистина е впечатляващо: в момента, за да се излъчи правителство първо трябва да се постигне принципно съгласие между абсолютно противостоящи си политически сили. Сега, в следващите дни спешно трябва да се открият и приложат на практика онези толерантност, жертвоготовност, смирение и позитивизъм, които ни липсваха много години и заради което сме на сегашното положение. Така ,че знакът е пределно ясен: политиците могат да запазят и упражнят властта, която теоретично е дадена на парламента като цяло, само и единствено ако се съгласят, че ще я използват за добро. Че ще лансират добри идеи, че ще подкрепят добри хора, че ще приемат добри и разумни решения. Че ще започнат да обичат народа си както обичат себе си.

понеделник, 20 май 2013 г.

Крайно време беше! ;)


Без коментар. :)) Широката ми усмивка го прави излишен.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5783111

Идеалната талия вече не е 60, а 80-85 см
Норвежки учени изчислиха колко голяма трябва да е идеалната талия

Норвежки учени установиха, че мерките на фотомоделите - 90-60-90 - са опасни за здравето. 

По-специално става дума за обиколката на талията, твърди диетологът Ганс Ваалер, цитиран от Нюзру.

Идеалната талия при жените трябва да е 80-85 см. Но не повече, тъй като именно натрупаните в областта на корема килограми повишават риска от хормонални смущения.

"Момичетата с идеални външни данни често страдат от депресия", твърди медикът. 

"А негативните емоции в много случаи провокират болести на сърдечносъдовата система."

По думите на Ваалер, жените с 5-7 наднормени килограма живеят по-дълго и от слабите, и от дебелите. 

Ако теглото е много над нормата, жените също попадат в зоната на риска. 

Пълнотата намалява продължителността на живота, тъй като често води до диабет и появата на сърдечносъдови болести.

В началото на годината пък друго изследване показа, че стандартът за красота е променен, като хубавата жена трябва да е висока 170 см и да тежи 77 кг.

Миналата година през май пък  авторитетното модно списание "Вог" обяви, че повече няма да работи с "нездраво кльощави" манекенки. 

В инициативата се включват 19-те главни редактори на списанието по света, които твърдят, че вече ще показват на страниците си "здрави манекенки, за да има здрави читателки".

През декември 2012 г. сайтът "Софтпедиа" публикува статия от архивите на Ню Йорк Таймс. Според публикацията през 1912 година идеалната жена е имала същите физически характеристики, които са описани и в новото проучване.

Елси Шийл от Бруклин е обявена за перфектната жена – с идеални пропорции и "без никакъв дефект". Тя е била висока 170 см, тежала е 77 кг и притежавала крушовидна фигура.


събота, 18 май 2013 г.

Смешки от тия дни

Разхождаме се из Острова. Едно детенце, както си кара колелото, зяпва в камилавката на отеца и вика:
- Тати, виж цар!
****
Откровен разговор с Тони след като сме приспали брат му и похапваме тайничко:
- Мамо, тати като не е тук, умрял ли е?
***
Илия трябва да повтори всичко, което прави бати, дори да не е много сигурен за какво става дума. Добре трениран от градината, баткото трябва да пита за тоалетна и водичка на ушенце:
- Мамо, може ли да питам нещо на ушенце?
- Кажи.
- Много те обичам - шепнешком признава отрокът.
- Мама, енце! (ушенце) - бърза Илия да не остане по-назад.
- Кажи, мама.
- Енце, енце. - шушне мъникът в ухото ми и го подръпва.

сряда, 8 май 2013 г.

Старецът Прокъл

За пръв път чувам за този благодатен старец на Румънската Православна църква. Изумителен:

На осемдесет и четири, уважавания румънски старец, отец Прокъл се подвизава в покрайнините на отдалечено селце в Карпатите, където мобилните телефони нямат обхват. Той приема хора в малка барака, в която има две дълги пейки, маса, масивно буре, в което има лакомства за гостите, и стена покрита изцяло с икони. Отец Прокъл с радост посреща всяка душа, която го посети. Той може да разговаря с часове с нея и любовта, която излъчва те кара още в първите десет минути да забравиш температурата от минус 12 градуса в килията му (при същата температура навън).

Старецът Тадей

Ако още не сте чели "Мир и радост в светия дух" или поне "Каквито са мислите ти, такъв е и животът ти", изгледайте тези клипчета. Слава Богу, че има записи на благодатните съвременни старци.










неделя, 5 май 2013 г.

"Ангел Вопияше" Ангел Радушев

На един дъх прочетох тази автобиография. Много увлекателна, много поучителна, много полезна. Включва историята на автора няколко поколения назад. Много трезво и без излишни емоции предава живота такъв, какъвто е: като едно нескончаемо чудо. Подходяща е и за деца. Само откъси за най-малките и прочит на един дъх за тинейджърите.

http://www.angelradushev.com/            

Христос Воскресе!

Воистину Воскресе!


петък, 3 май 2013 г.

Днес виси на дърво...

Снощи нашата приятелка се впечатли много от изнасянето на Кръста, което символизира пренасянето му от Господа до Голгота. Затова реших да ви обърна внимание на  красивото песнопение, което го съпровожда.





Днес виси на дърво Този, Който надвеси земята над водите; 
с венец от тръни се увенчава Този, Който е Цар на ангелите; 
в лъжлива багреница се облича Този, Който облича небето с облаци, 
плесница приема Този, Който в Йордан освободи Адам; 
с гвоздеи се приковава Женихът църковен; 
с копие се пробожда Синът на Дева.

Покланяме се, Христе на Твоите страдания. 
Покланяме се, Христе на Твоите страдания. 
Покланяме се, Христе на Твоите страдания. 
Покажи ни и славното Твое Възкресение.

Днесь висит на Древе, Иже на водах землю повесивый:
венцем от терния облагается, Иже Ангелов Царь:
в ложную багряницу облачается, Одеваяй небо облаки:
заушение прият, Иже во Иордане свободивый Адама:
гвоздьми пригвоздися Жених Церковный:
копием прободеся Сын Девы.

Покланяемся Страстем Твоим, Христе:
покланяемся Страстем Твоим, Христе:
покланяемся Страстем Твоим, Христе.
Покажи нам и славное Твое Воскресение.




http://www.pravoslavieto.com/calendar/feasts/podvizhni/strastnata_sedmica/Veliki_petak.htm

Велики петък

В този ден, както знаете, нищо не се яде и пие. (Разбира се изключение се прави за деца, възрастни хора, болни, бременни и кърмачки.) Два прости съвета как да издържим поста безропотно, които сигурно си знаете, но за припомняне:

1. Посетете сутрешната служба. Гарантирано споменът за евангелието, прочетено на вечернята, и изнасянето на плащаницата, ще ви подсеща цял ден за Христовите страдания и няма да ви е до мисли за собствения стомах.



2. Сложете си парче хляб в чантата или джоба, ако не сте вкъщи. Мисълта за хляба, който може да си хапнете във всеки един момент, ще ви успокоява и ще ви дава сили през целия ден.

Няма нужда да ми благодарите. Идеите не са мои. :)


четвъртък, 2 май 2013 г.

Чук-чук, яйчице!


Дора Габе

Чук-чук, яйчице,
Имаш ли си сърчице?
Знаеш ли какво е то,
Нови дрехи и палто?

Вижда ли ме целий ден
Как си ходя пременен?
Чук-чук, яйчице,
Ако имаш сърчице,

Да му кажеш, нека знай,
Днеска цял ден се играй,
А тез шарени яйца
Са за всичките деца.

Чук-чук, яйчице,
Със сварено сърчице,
Чуло ли си блага вест:
Бог Иисус възкръсна днес!



сряда, 1 май 2013 г.

Ръкоположението

Искам да запомня всичко от този ден. И не мога да не започна разказа си от онова далечно време, когато отецът още не беше мой съпруг, но по един глупаво-романтичен начин си мечтаех за дните, когато той ще е свещеник, а аз презвитера. Само един млад човек, наскоро стъпил на пътя на вярата може да изпитва чувствата, които ме вълнуваха тогава. Сега виждам всичко в друга светлина и не спирам да повтарям на себе си и на всички около мен думите на арх. Иоан Крестианкин: "Свещенството е доброволно мъченичество."



А сега за самия ден. :) Изповедното писмо чух по ППТВ, защото със скъпата ми приятелка и домакиня трябваше да разсъним, облечем и нахраним пет деца преди да тръгнем за "Св Марина". Гледах отеца да стои с кърпа на главата пред иконата и имах чувството, че това се случва с друг човек. Попитах се на глас как ли се чувства сега, а домакинята ни каза: "Ти как си се чувствала като си раждала?" Тогава не знаех, че в ръцете си държи съдовете, с които ще измие по-късно ръцете на Владиката, но разбрах колко е важно да се молим заедно с него. И ми беше напрегнато до самия момент на ръкоположението. Щом извикахме "Достоин," вече имаше място само за радост. И то каква. :)

А сега малко смешни моменти. Първите два ми бяха разказани.

Отец дяконът стои с кърпа на главата пред иконата на Божията майка. Едно дете, което е като у дома си в "Св Марина" влиза в църквата, отива при него и свойски го потупва по крака.

По време на службата в един момент свещениците и протодяконът влизат в олтара през царските двери. За момент изпускат новоръкоположения дякон без надзор и той по навик тръгва да влиза в олтара от страничната врата.

Предната вечер същото това момченце ни посреща в дома си с думите: "Утре ще ръкоположат отец С. и Владиката ще му смени името." Това пророчество не се сбъдна, макар че до последно не бяхме сигурни, че дядо Владика ще уважи желанието ни да не променя името.

Тони е ужасно кисел и недоспал, с подути от слънчева алергия очи по време на цялата служба. Гушкам го и го карам да притихне с обещание да викаме "Достоин!" Когато отецът ме чу няколко седмици преди ръкоположението да уча децата на този възглас, се смути и засрами, но ако ние не кажем "Достоин", кой друг?! :) Стоим, възнасяме възгласа за радост на околните и по едно време към нас се присъединява Илия. Каза няколко пъти "Тотоин!" , а на третия път, като вижда какво се случва, подхваща: "Тати! Тати!" което още повече зарадва хората.

Запознаваме се с Владиката, а той пита: "Кои са тия послушни деца?" Тони отговаря чинно, но Илия, нали ни е на две години, вместо да отговори правилно на въпроса, възкликва: "Дядо Колай!"

Има още толкова много неща, които искам да запомня от този ден. Добрината на домакините ни и на сестрите. Подаръците на скъпите ни приятели. Първото ни излизане на улиците ръка за ръка с отеца в расо.Яснотата, с която въприемам всичко случващо се. И радостта. Радостта.

Стажът започна: Последование на жениха (галерия)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...