петък, 5 юли 2013 г.

Две постни идеи за днешната вечеря :)

Пица с лук и маслини от http://buonafurcettaivana.blogspot.com/2013/07/blog-post_4.html

Ако сложите пред някой италианец няколко вида пица едната от които е като тази тук с лук бъдете сигурни , че ще посегне първо към нея :) ! Когато правя такава в къщи , а то е почти винаги свършва веднага и никога не стига :) ! 
Аз съм ви показвала подобна ето тук ! И ако онази се водеше френска , макар и до днес да не знам защо  , тази си е типично италианска или по-точно маркиджанска :) ( от област Марке ) ! 



Продукти : 
За тестото : 
500 гр. брашно 
15 гр. мая от кубче 
250 мл. вода 
50 мл. зехтин 
1 ч.л. захар  
2 ч.л. сол 
За гарниране : 
2 големи глави лук 
шепа маслини 
щипка риган 

От избоените продукти замесете меко тесто . Сложете го в набрашнена купа , намажете го отгоре със зехтин и оставете на топло да удвои обема си . 
Лука нарежете на полумесеци и задушете с 3-4 с.л. зехтин до леко омекване . Понякога го слагам върху пицата суров , става също много вкусно :) ! 
Разточете тестото или го разтеглете (за предпочитане ) с ръце . Прехвърлете го в тава , поръсете със задушения лук , маслините и щипка риган . 
Изпечете пицата на 250 гр. за около 15 - 20 мин. 
Сервирайте веднага топла и с чаша бира или червено вино :) .....да ви е сладко :) ! 
Искам да ви напиша 3 златни правила за превене на пица , които прочетох наскоро в сп. ''
Oggi cucino '' ! 

Първото : След втасване на тестото не го намесвайте отново ,защото глутена се ''събужда '' и тестото става трудно за разточване ! Ама то това си го знаем всички :) ! 

Второто : След като разточите тестото оставете го за 10 мин. да си почине и после го прехвърлете в тавата за печене като го раздърпате и дооформите леко с ръце ! 

Третото : Печете пицата винаги на възможно най-високата температура на фурната и не я слагайте вътре преди да е загряла до необходимите градуси ! 

                                                                             Чаоооооо от мен :)  ! С прегръдка ! 

Бърз веган сладкиш без печене от http://www.supichka.com/2013/07/burz-vegan-sladkish-bez-pechene.html

Рецептата на този бърз сладкиш без печене е изключително бърза и лесна, подходяща и за най-неопитните готвачи. Бързият веган сладкиш без печене е много вкусен и много засищащ, заради голямото количество сурови ядки, които съдържа. Освен това сладкишът е истински полезен и може да си хапнете от него две-три парченца без притеснения. Бързият веган сладкиш без печене има и още един безспорен плюс - дава много широко поле за импровизации, може да го украсите с всякакви пресни плодове, които откриете през съответния сезон.

Бърз веган сладкиш без печене
Бърз веган сладкиш без печене
Необходимите продукти за бърз веган сладкиш без печене:

1. 200 грама сурово кашу
2. 100 грама сурови бадеми
3. 150 грама фурми
4. 50 грама стафиди
5. 4 кайсии

Необходимо време за приготвяне:
30 минути

Бърз веган сладкиш без печене
Бърз веган сладкиш без печене
Рецептата за бърз веган сладкиш без печене в две стъпки:

1.
Първата стъпка от рецептата за бърз веган сладкиш без печене е подготовката на съставките. Заливате суровите ядки и сушените плодове с топла вода и ги оставяте да престоят 15 минути.

След 15 минути изцеждате водата и смилате ядките и плодовете до получаване на каша, подобна на тесто. Във форма за печене или тава слагате хартия за печене и разпределяте полученото тесто до оформянето на блат. Слагате блата в хладилника за час-два, за да стегне.

2.
Докато блатът от ядки стяга в хладилника, нарежете кайсиите на тънки ивички. След като блатът е вече стегнал го отделете от хартията, сложете го в чинията, в която ще сервирате сладкиша и наредете отгоре нарязаните на ивички кайсии. Може да ползвате други плодове, например праскови или круши, или нещо друго, което имате под ръка за украса.

Бързият веган сладкиш без печене е готов за сервиране, а ако не го сервирате веднага го съхранявайте в хладилник.

Бърз веган сладкиш без печене
Бърз веган сладкиш без печене
Рецептата за бърз веган сладкиш без печене е изпълнена!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...