понеделник, 31 декември 2012 г.

Новогодишен подарък за Тони

След вълната от разнообразни подаръци за Рождество, нашето момче помогна със собствените си ръчички за изработването на още едно подаръче. Вижте го тук: http://satinstiched.blogspot.com/2012/12/blog-post_31.html


Светци, канонизирани през 2012

Харесва ми този православен преглед на изминалата година. :)

През 2012 г. Православната църква причисли към лика на светците нови Божии угодници, повечето от които живели в размирния XX век - столетие на кръвопролитни войни и войнстващ атеизъм, когато човечеството дава милиони жертви. От началото на XXI век поместните православни църкви канонизираха много от своите новомъченици, като най-активен е този процес в Руската и Украинската православни църкви. Канонизации през изминалата 2012 г. извършиха Вселенска патриаршия, Руската, Украинската, Грузинската и Сръбската православни църкви. Ето имената на някои от новите светии на Православието, чиято памет вярващите тържествено ще отбелязват занапред. Според установения ред всички поместни църкви информираха Българската патриаршия за извършените канонизации. Всяка поместна църква сама решава кои от тях да включи в своя богослужебен календар. Канонизации на убити монаси по време на османското робство извърши и Македонската православна църква.

http://dveri.bg/a9r39

За маслото

Смешно е да пиша за нещо толкова дребно, но все пак. Ако и вие като мен се чудите как да го мажете това кораво масло, ето ви идея: хващате рендето и настъргвате маслото върху филийката. Вече само с ренде добавям масло за всякакви ястия! Много е удобно.

неделя, 30 декември 2012 г.

Православни книжки за най-малките

Тук ще си помечтая. Имам мечти за малки книжки с твърди картонени странички в стихове за най-малките. Сюжетите от Стария завет са много подходящи за тях заради многото животни. Представям си и пъзели с някои от картинките. С 6 парчета за най-малките и повече за каки и батковци. Мечтая си за празнични книжки + икони и тропари в изпълнение на деца. Нещо като "Въплътилия се Бог", но за по-малките.  А защо не хубави коледни песнички, близки до православния дух, съчетани с подходящи църковни песнопения. Виждам тези неща в ярки цветове и с качествени рисунки, така че да привличат вниманието не само на вярващите родители.

петък, 28 декември 2012 г.

ПРОИЗХОД И ПЛОДОВЕ НА СЪВРЕМЕННАТА ПРАКТИКА НА ЧЕСТО ПРИЧАСТЯВАНЕ

“Всемирното православие” представя на вниманието на своята читателска аудитория нова книга, отпечатана от издателство 'Славянобългарски Манастир Св Вмчк Георги Зограф Света Гора Атон'с благословението на схимандрит Амвросий, игумен на  българския манастир.  Автор на книгата е свещ. Сергей Павлов от храм "Св. Вмчк Мина" в София, Модерно предградие, по чиято молба екипът на сайта помества издадената книга в цялост. Текстът има за цел да проследи традицията на честото причастяване в древната църква и да изясни определени актуални въпроси, сред  които:   възможно ли е тази традиция да бъде запазена, въпреки многобройните опити през вековете; какви са резултатите, които отчита съвременното християнство,  в стремежа си да утвърди тази литургична практика;  и не на последно място, възмогно ли е за съвременния православен християнин (особено за този от “света” ) да пристъпва към чашата с необходимата подготовка, така както учат светите отци, за да бъде приемането на причастие за спасение, а не за наказание.

Продължава тук: http://globalorthodoxy.com/component/content/article/260-bulgaria-novini-news-publikuvani/63056-proizhod-i-plodove-na-syvremennata-praktika-na-chesto-prichastiavane.html

вторник, 25 декември 2012 г.

Честито Рождетсво!




Рождество Твое, Христе Боже наш,
возсия мирови свет разума,
в нем бо звездам служащии
звездою учахуся
Тебе кланятися, Солнцу Правды,
и Тебе ведети с высоты Востока.
Господи, слава Тебе!



Снежковци

По поръчка на Тони за госпожите и лелките в градината направихме четири, но напуснаха дома ни преди да ги щракнем с фотоапарата. Успяхме да уловим тези тримата, които ми отнеха цял ден. Вечерта къщата изглеждаше като никога досега. Илия беше вилнял, вилнял...



Обяснения стъпка по стъпка как се правят тук: http://satinstiched.blogspot.com/2012/12/blog-post_21.html


Коледни вълнения

Пиша по два повода. Единият е да се похваля с подаръците на Ирена Морган, а другият е да отговоря на тази публикация на Точица, подобна на много други.
Източник: интернет

Харесва ми начинът, по който руснаците са си решили проблема с "изкуствената" Коледа: дядо Мраз носи подаръци по случай началото на новата година. Това е светски празник, който е в общи линии непроменен от време оно (доколкото разбирам от нета).  А Рождество е духовен празник и мястото му е в църквата. А Коледа е езическо божество, коледуването е езически обичай, характерен за България. Честно казано, аз лично няма да се разсърдя на коледарчета, дошли с песен, сурвачка и добри пожелания да ми създадат празнично настроение. И все пак тази каша, която в момента наричаме Коледа не случайно озадачава и отблъсква интелигентните хора, които не приемат нещата с безрезервно доверие.

Вкъщи учим децата да вярват в дядо Коледа. От една страна това е заложено в програмата на детската градина. От друга им помага да вярват в доброто. От трета ще помогне да си поговорим за свети Николай, за даровете на влъхвите, за това, че трябва и те да правят подаръци за Рождество, когато дойде време да им се обяснява дали го има или не добрия старец.

А сега по-лично. Тези подаръци дойдоха чак през океана.

Ръчно изработено от Ирена Морган.




Илия показва на завивката и пита, аз отговорям:

- Кой?
- Зайко.
- Кой?
- Жиравчето.
- Кой? 
- Пеперудката.
- Кой?
- Ной.
- Кой? 
- Ной.
- Кой?
- Ной!
- Кой? 
- Ной!
.......
:)

А тази сутрин получихме и видео поздрав лично от дядо Коледа. :)
http://www.portablenorthpole.com/watch/m7V9eMsdL-YGKB-TO9UvWbQ

Ако искате, пишете му и вие:
http://www.portablenorthpole.com/prepare-a-message

неделя, 23 декември 2012 г.

ИЗЯВЛЕНИЕ НА СВ. СИНОД НА БПЦ-БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ


относно предвижданите в Законопроект за предучилищното и училищното образование № 202-01-201 на 41 НС на Р България лишаване на родителите от право на образователна инициатива и принудителна институционализация на малките деца



На 15 юни 2012 г. Св. Синод в пълен състав с прот. № 17 / 15. 06. 2012 г., § 2 прие СТАНОВИЩЕ на СВ. СИНОД НА БПЦ-БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ относно Законопроект за предучилищното и училищното образование № 202-01-201, внесен в Народното събрание от Министерския съвет на 05.04.2012 г. Становището изразява исканията на Св. Синод на БПЦ-БП за зачитане религиозно-образователните права на обучаващите се деца в контекста на тяхната семейна традиция.

Взимайки предвид и последното Становище на Национална мрежа на родителите относно същия Законопроект, Св. Синод държи да подчертае, че Законопроектът неправилно лишава родителите от правото им да осигуряват и да избират вида възпитание и образование за своите деца според своите философски, религиозни и педагогически убеждения (установено в Европейската харта за правата на човека, Европейската конвенция за правата на човека, Всеобщата декларация за правата на човека и Международния пакт за политическите и граждански права).

Св. Синод подкрепя гореспоменатото Становище на Националната мрежа на родителите и в частта му, касаеща идеята на законодателя за твърде ранното въвличане на децата в учебния процес, което представлява принудителна институционализация на децата още от 4-годишна възраст.

Св. Синод също така категорично поддържа исканията на Националната мрежа на родителите за родителско участие в образователния процес с необходимите за това правомощия, за образователна инициатива извън държавната образователна система и за правото им на сдружаване с цел да осигуряват отглеждане, възпитание и образование на децата си съобразно тяхното индивидуално развитие, потребности и религиозна принадлежност.

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=94202

четвъртък, 20 декември 2012 г.

Пътят към спасението

Модерно е да се говори за пренатално общуване с детето. Учените най-сетне надигат глас, за да промотират нещо, което благодатните старци на нашата църква отдавна знаят: възпитанието на детето започва от зачеването му.

Четем какви ли не мнения, лесно е да загубим пътя си сред тях. Книгата на светител Теофан Затворник може да ни служи като верен компас! Искаш детето ти да не е чревоугодник? Не го кърми без никакъв ред. Искаш да е търпеливо? Не го учи да получава всичко при първия плач. Искаш да е послушно? Научи го да те пита за всяко едно нещо и да не разчита на собствената си преценка. Налагай му ограничения, за да му е по-лесно, когато порасне.

Първият прочит на книгата е като шамар. Но осъзнае ли човек грешките, които е допуснал под влияние на модни течения или отпуснатост или престараване, тя е незаменим съветник. А за това, което не можем да постигнем с помощта на книгата, Бог да помага!

Ето и линк към pdf файла:
http://www.sveta-gora-zograph.com/books/Patiat_kam_spasenieto/book.pdf .
Страниците от 1 до 24 са посветени на възпитанието на децата и юношите. Незаменим помощник!

вторник, 18 декември 2012 г.

Doubt

Много силен филм! Мерил Стрийп е блестяща, както винаги.

Филм за това, че нещата не са само черни и само бели, че не са винаги такива, каквито изглеждат. Освен това няма непристойни сцени, може да се гледа пред децата.

Има го в Замундата. Тези, които са без акаунт там, могат да се възползват от възможността да си открият. Временно е отворено. ;)

петък, 14 декември 2012 г.

Що е то?

- Мама, тати ти е купил подарък!
- О, много обичам подаръци!!! Какъв е?
- Ами, една отрова, но отвътре мирише хубаво.

Отговор: прах за пране

Постно тесто за пица


Така, пост е. Не си личи по блога ми, в който кипи активност. (Жалко, че нямам емотикон с пламнали бузи). И за да развалим съвсем покайното настроение всеки ден намираме нови начини да си угодим. (Същият емотикон!)

Снощи си говорих с приятелка за това колко често приготвям нещо тестено през поста. А най-често това тестено нещо е пица. Свекърва ми гледаше парчето тесто с малко домати отгоре и се смееше, че това е пицата на Дянков. Споделям й това, а тя не се смее, защото погълната от кулинарната тема е заета да ми обяснява, че в България ползваме едно и също тесто за всичко: пици, мекици, питки, а в Италия има специална рецепта за тестото. И то е вкусно само по себе си. Как ние сме свикнали тук плънката да е два пъти по-дебела от тестото, а там има дори бяла  пица. Само с плетеница от тестото и без плънка.

Така подготвена от нея, днес разрових в интернет за постно тесто за пица, защото ако не е постно и баба знае да сложи в него кисело мляко и яйца. ;) Представете си срама ми, когато намерих тази ужасно вкусна рецепта в блога на моята приятелка Цвети не чрез директно ровене в него, а чрез търсачката. Рецептата е изпробвана и одобрена! Тестото става хрупкаво и меко без да бухва. Изпробвайте и рецептите й за постни плънки. Знам, че е хубаво храната през поста да е по-проста, но... Няма да се оправдавам, ще се засрамя пак. За последен път. А ето и рецептата на Цвети:

постни рецепти и съвети: Постно тесто за пица: Предполагам всеки има изпитана рецепта за постно тесто за пица. В него няма никаква философия – брашно, вода, сол, захар, мая и евентуално ...

вторник, 11 декември 2012 г.

понеделник, 10 декември 2012 г.

Средства за масово промиване на мозъци

Сгъвам бели тениски, мислите ми са по-скоро черни и слушам новини в черно и бяло. Без опит да се разбере другата гледна точка. С обвинително насочен пръст. А ако някой обещае да осъди някого, сме най-щастливи. Жена блъснала възрастна жена на пешеходна пътека и избягала. Дали аз няма също да избягам в паниката си? Учителка на 48 години влязла пияна в час. Невъзможно ли е и аз да направя същото? Аптекарка не написала десетична запетая и майка предозирала антибиотика на тримесечното си бебе.

Истински злодеи ли са тези хора? Не са ли един вид жертви?

събота, 8 декември 2012 г.

Мезе за мъници

Източникът на тази вкусна, полезна и атрактивна за деца рецепта е брат ми. Той не е пил никога алкохол, но излиза с приятели на заведение и ми препоръча това мезе за твърд алкохол.

Е, на малките деца също им харесва, а моите са заклети зеленчукомразци. ;) Ето и рецептата.

Продукти:
моркови
лимонов сок

Начин на приготвяне:
Нарязваме морковите на лентички и нареждаме в чаша. Поръсваме обилно с лимоновия сок. На един морков е достатъчно около една осма сок от лимон.

Постен пай Ирена

Продукти:
1 ч ч вода, малко по-малко от 1 ч ч олио, 1 ч ч захар, това се разбива и после се добавят 3 ч ч  брашно. Бърка се с лъжица, добавя се 1 к л сода и пак около 1 к л лимонтозу. 

Плънката: настъргани ябълки или 1 банан се намачква, добавят се 3 с л грис или галета, 1 ванилия, орехи на око и около 4 с л захар.

Начин на приготвяне:
Тестото се дели на 2 части, първия слой, плънка, втория слой. Първо се пече на 4, после на 3. Слага се в нагорещена фурна.




Моите коментари: Тестото е маслено, с хрупкава коричка. Много вкусен пай. Този на снимката е приготвен с настъргана тиква. Пека го първо на 250 градуса, после намалявам на 200. За сгорещената фурна процедирам така. Понеже се притеснявам да не хабя излишно ток, ако фурната е загряла, а аз не съм готова със сладкиша или бисквитите, я изключвам. Като дойде време да го пека, включвам фурната. Винаги е достатъчно гореща. :)

На мен тестото ми се получава по-гъсто и направо го меся. Не съм опитвала да го разточа, но е много лесно за работа. С ръце го разстилам, така че да добие нужния размер и внимателно го премествам в тавичката.

петък, 7 декември 2012 г.

Игрите на глада

Не съм чела книгата, но филмът много ми хареса. Жанрът е фентъзи, но на мен ми идва по-близо до антиутопиите.

Няма да издавам много. Само ще кажа, че успешно усмиват всякакви видове риалити шоу и ни напомнят, че във всяка една ситуация човек има избор - да остане човек или да се остави да го дресират и третират като животно. Краят има елемент на изненада. А главната героиня е силна, съобразителна и честна.

Филм за груба, брутална реалност и за красота, която може да вирее във всякакви условия, дори такива.

Хайде, прощъпулче, на библиотека!

Радостно е, че и в нашите библиотеки се замислят как да привличат децата. Това лято в Пазарджик организираха четене на книжки, прожекции на филмчета и дори игри на открито. Много ги обичаме, за което. За съжаление майките с малки щурави дечица се чувстваме малко изолирани от такива програми, но те са си ориентирани към деца в ученическа възраст и няма как да се сърдим. :)

Ето малка извадка от последния имейл на нашата приятелка Ирена от Тексас, САЩ. Разказва ни как си прекарват дните с Иони (2 г 1 мес):

Да,  и при нас е все едно и също. Тук времето не е адски студено както в България и можем да излизаме. В сряда ходим до библиотеката. Там има storytime и project. Четат им две книжки, като между тях има пеене на песнички. После правим апликация, като всичко е на една тематика. Ние сме в групата на двегодишните и никой не се впечатлява, ако не седят, не слушат, свалят книги от рафтовете и се зачитат в нещо друго. Много са сладки, като почнат да излизат отпред и да показват в книжката на другите. Сега Иони е в тая фаза. Стига да не пречат на другите да виждат, е даже забавно да има един помощник. :) Ние с майките и бабите се познаваме и си бърборим. След като приключим с това, няколко деца се катерят по стълбите поне 2 -3 пъти и слизат с асансьора от втория  етаж, а библиотекарите само се кикотят. А после следва традиция номер две - тичане около фонтана пред библиотеката. Много са сладки и смешни на тая възраст!

Децата наистина много щъкат, но на тая възраст е нормално и учителката-библиотекарка не се сърди. В групите на по-големите деца се очаква от тях да седят мирно. Същата програма я има и за възрастни хора с умствени отклонения. 


Аз му взимам много книжки на Иони от библиотеката и попадаме на страхотни неща, дето ги четем пет пъти на ден, докато ги върнем. Особено откакто му спрях телевизията, сме направили купчини с книги във всяка стая. А той вече започва и по малко да ги разказва. Много е смешен!


И като си говорим за книжки да споделя последната голяма любов на Тони - "Маша и мечокът" (класическата руска приказка, не съвременната анимация). По едно време я четяхме всяка вечер за лека нощ, а през деня непрекъснато я разиграваха с братовчедка му, кака Лидка.

четвъртък, 6 декември 2012 г.

Съвременни чудеса на Св Николай Мирликийски


„Ти не си ли Ангел Божий?”

Една жена разказва случай, станал с нея през 1991 година. Тя се казва Екатерина и живее в Солнечногорск. Веднъж през зимата се разхождала по брега на Сенежкото езеро и решила да си почине. Приседнала на една пейка да се полюбува на езерото. На пейката седяла възрастна жена и двете се заприказвали. Разговаряли за живота. Старицата разказала, че синът й не я обича, че снахата много я обижда, и че й е много трудно.



Екатерина била благочестива, православна жена и, естествено, разговорът се насочил към Божията помощ, вярата, Православието, за живота по Закона Божий. Екатерина казала, че към Бога трябва да се обърне и от Него да търси помощ и подкрепа. Възрастната жена отговорила, че никога не е ходила в църква и не знае молитви. Екатерина пък сутринта, без сама да знае защо, сложила Молитвеника в чантата си. Сетила се за това, извадила Молитвеника и го подарила на жената.

Старицата я погледната учудено: „О-о, а ти, миличка, сега да не изчезнеш?” «Как така, защо?» — попитала Екатерина. «Ти не си ли Ангел Божий?» — боязливо рекла старицата и разказала какво й се е случило преди седмица. В дома й обстановката била такава, че се почувствала напълно излишна и решила да сложи край на живота си. Дошла при езерото и поседнала на пейката преди да се хвърли в дълбината. До нея седнал един старец, много благообразен на вид, с посребрена, чуплива коса и много добри очи, който я попитал: «Какво се каниш да правиш? Да се давиш? Не знаеш ли колко страшно е там, където се каниш да отидеш! Там е хиляди пъти по-страшно от живота ти в момента». Помълчал малко и отново попитал: «Защо не ходиш в храма, защо не се молиш на Бога?» Тя отговорила, че никога не е ходила на църква и никой не я е учил да се моли. Старецът попитал: «А грехове имаш ли?» Тя отвърнала: «Какви грехове да имам? Нямам някакви особени грехове». Старецът започнал да й припомня греховете, лошите дела, назовал дори тези, за които тя била забравила, за които никой освен нея не знаел. Тя можела само да се удивява и да се ужасява. Накрая попитала: «Е, как ще се моля, като не знам никакви молитви?» Старецът казал: «Ела тук след една седмица и ще получиш молитви. Ходи в църква и се моли». Старицата запитала: «Как се казвате?», а той отговорил: «У вас ме наричат Николай». В този момент тя се обърнала за нещо и когато пак погледнала към стареца, не видяла никого.

Пълният текст тук: http://globalorthodoxy.com/component/content/article/260-bulgaria-novini-news-publikuvani/62996-syvremenni-chudesa-na-sv-nikolai-chudotvorets.html

Bear in the Big Blue House - To Clean or Not to Clean

Още едно разкошно филмче!

The Snowman

Още не съм го гледала, но изглежда чудесен! :)

вторник, 4 декември 2012 г.

Направи си сам китара!

Ашли е невероятна, явно и мъжа и си го бива. Вижте това:
Китара от картон. Велика идея! Велика! Ще издържи повече от пластмасовите китайски трошки по нашите магазина. И е без пари. ;) И изглежда много лесно за направа: http://www.makeit-loveit.com/2011/03/mister-make-it-and-love-it-series.html

Честно казано

Замислих се, че тонът на този блог има нужда да се промени. Не ми харесва, че някои неща звучат назидателно. Сякаш съм някоя непогрешима майка, съпруга и християнка. Не съм, но се надявам да ми простите, че не пиша за трудностите и неуспехите. За трудностите не мога да пиша, пък и нали целта на блога е да избягам от тях. А с неуспехите кой би се хвалил. Просто ми се иска да ви уверя, че ако се чувствате като най-лошата майка, домакиня и съпруга на света, не сте сами. Аз също често се чувствам така. И ако споделям с вас редките си добри попадения, нека не ви подвеждат. Не сте сами. На всички ни е трудно, но всяка трудност трае известно време и после има малко хубаво време до новата трудност.

Това исках да кажа: "Не сте сами!" Много майки преди вас са минали през същите затруднения. В това число и аз.

Св Николай за деца

Джудженцата ще оставят утре в чорапчето на Тони ето тези картинки. Извинявам се за лошото качество на снимката. 
Клик върху снимката за увеличение.

Сигурно вече го помните, но телевизорът изглежда ето така.

понеделник, 3 декември 2012 г.

Баба

Седи на леглото срещу мен, както толкова много пъти преди това. Ту се смее, ту плаче. Припомня си младините и си мечтае да може да върне назад времето. Не към онези дни, когато е била млада и щастлива, а само няколко месеца назад - към времето, когато дядото беше още жив. Нека има болести и грижи, но той да е до нея... И включва своята собствена машина на времето - спомените, а спомените имат различен вкус, но биват само два вида - спомени с дядо и спомени без дядо.

Разказва ми за младостта си, за лишенията, как незаконно  е работила при майстор килимар на частно, защото не е била на нужната възраст да започне стаж в завода. А после в завода са я взели директно на висока заплата без изпитателен срок. Как отишла на сватба в София и след няколко месеца се оженила за дядо. Напуснала Панагюрище и започнала работа в ТКЗС:

- Свекървата ми почне реда. Прати ме мен на средата. Изкопа си нейния и дойде, та ме засрещне. Бригадирът ни беше комшия, и той ми помогне и изкарам реда.

Слушам я и недоумявам. Била е майстор килимар. Можела е да печели  в пъти повече отколкото в ТКЗС-то, но за да е с мъжа си захвърля всичко и почва от нулата да се учи на тежка физическа работа.

Разказва ми как дядо я "канел" заедно да си идат от тоя свят:

- Е, на теб живее ли ти се?
- Ми живее ми се! Къде има така светло.

Всеки ден плаче за него. Мъчно й е, но не се предава. Даже пак започна да плете чорапи.

неделя, 2 декември 2012 г.

Рождественският календар

Вече е готов. Заповядайте в новия ми блог, за да разгледате всички снимки.

С мъже вкъщи

Майките на момиченца пият тонове чай и кафе. Ядат от кукленски сервизи и се радват на сравнително спокойно общуване с децата си. Майките на момченца... Е, добре, готови ли сте да чуете истината? Ние трябва да умеем да ги озаптяваме, да насочваме нескончаемата им енергия в положителни неща. Обикновено при игра сме в ролята на конче или зъл дракон. Следя мечовете и пистолетите да са от картон или сглобени от строител. Детето да "убива" дракона на ужким. Често в къщи се чуват викове като: "Ще те убия с меча си в три хода!" И все пак непрекъснато се налага да измисляме нови и нови игри, защото енергията е наистина нескончаема. Дори насън не спират да се движат, а обикалят из леглото.

Направих им къщичка от кашон на климатик, дори започнах да я обличам в плат, но не стигнах до вариант да я завърша и да снимам преди да я скъсат. Много било важно да успеят да влязат тримата с баща им в къщичката. Тя не беше много тясна, но не е и дядовата ръкавичка все пак! Ех, пропадна ми идеята да се снимам в ролята на Алиса... Нищо, свикнала съм. Вкъщи рядко нещо се случва по план.

Така, преди да скъсат къщичката, пък имаше дълги периоди, в които не й обръщаха внимание. Истината е, че децата искат нови играчки. Бързо губят интерес, дори да се вманиачат на някаква тема и да редят един и същи пъзел дни наред, в един момент им писва и го захвърлят. От предвидливи майки се научих да вдигам някои играчки, така че като ги позабравят, да се улисват в игра с тях. Открихме, че три или четири кашона в различни размери вършат същата работа. Цяла вечер играха въодушевено. И за пръв път си прибраха играчките без уговорки.

Другата забава измислихме днес след много ревове и бели. Сядат двамата то двете ми страни, аз засилвам две колички и те хукват след тях да ги гонят. Е, няма да спечелим нобелова награда за идеята, но децата гарантирано се залисват. Лошото е, че и мама е ангажирана.

А сутринта, за да не събудим малкия, че имаше да си доспива, с баткото тихичко си играхме на "Кое е това животно?" Аз му описвам животното, а той трябва да го познае. Например:

- Мъжкото животно има грива.
- Кон!
- Женските и малките нямат грива, само мъжките. При конете всичките са с грива.
- Ловува  и се храни с антилопи.
- Яде антилопи ли?
- Да. И реве ето така: "Уааууу!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...