петък, 17 август 2012 г.

След дългото отсъствие и преди новата учебна година

Благодаря на всички, чели блога ми докато ме нямаше. 

На приятелите казвам, че ние сме добре. Бяхме на море в Несебър. На децата много им хареса, а аз за пръв път усетих притегателната му сила и респекта, който вдъхва. Влюбена съм в морето и с нетърпение очаквам пак да отидем. Дано да е догодина!

Почивахме и на планина. Не знам дали сте били на Цигов чарк до язовир Батак. Играеш с децата между виличките и бунгалата и дишаш бор. Такова нещо ми се е случвало само в Смолян, но без гледката на язовира. Има нещо успокояващо във водата. Сигурно затова е толкова важно да се къпят бебенцата преди да ги сложим да спят.

И сега няколко бързи идеи как да улесним детето, което за пръв път тръгва на градина:
1. Както добре знаете задължително е детенцето да си вземе любимата играчка от къщи. Ние дадохме на нашия сладур една мека кукла Палячко, което беше грешка. Дете, което е толкова лудо по коли, че на 8-месечна възраст е бутало капака на коша по пода и бръмчало, трябва да вземе кола за първия ден в градината.
2. Абсолютно задължително е да му вдъхнете увереност, че няма да го изоставите. (Благодаря, Иренче!) Повтаряте, че го обичате много и че ще дойдете да го вземете като стане от сън. (Или след като се наобядва, както сте се разбрали с госпожите.)
3. Сутринта преди градината никакво бързане, никакви поводи детето да изпада в лошо настроение. По пътя до там му говорите приятни неща или разказвате приказка. Може да се наложи да го носите и да го гушкате.
4. Пред детето не се коментират лоши неща за градината, госпожите, леличките.
5. След градина отново никакво бързане, обърнете си внимание на детето.
6. Най-важното! Успокойте се, за да се успокои и то.

Ние вече чакаме с нетърпение новата учебна година. Той - за да се забавлява с приятелчетата, а аз - за да имам само едно палаво дете на ръцете през деня. ;)

Не очаквайте скоро включване, но знае ли човек!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...